АКТИВНОСТИ

Забавления

Несебър е перфектният избор за морската ви почивка, защото морският курорт предлага прекрасни възможности за плажуване, но и за забавления.

Какво препоръчваме да посетите в Несебър?

Морски аквариум Свети Никола в Несебър

Морски аквариум „Св. Никола“

В морския аквариум можете да се запознаете с цялото разнообразие от черноморски и средиземноморски риби и други морски обитатели. Тук ще научите много интересни факти за тях. Преживяването да разглеждате морското дъно отблизо е повече от вълнуващо.

Южен парк - Несебър

Несебър предлага богато озеленен морски парк, удобно разположен на площ от 80 дка. Флората тук е разнообразна и впечатляваща – над 150 растителни декоративни видове. Разходката покрай 30 дка алеи, засадени с летни цветя, които представят по впечатляващ и красив начин традиционни български мотиви, е винаги добра идея.

Паркът е наситен с водни атракции. Децата и техните родители започват обиколката си с наколната къщичка със златни рибки и с водна каскада. Освен наколна къщичка, децата могат да посетят и къщичката на доброто дете като награда за добро поведение и да играят на воля на детски площадки.

Насладата от морската гледка няма да е пълна, ако не се възползвате от далекогледа за изучаване на морската шир. Картината е пленителна особено при хубаво време, защото дава далечен хоризонт към Стария Несебър и цялото Южно Черноморие.

Пеещият фонтан е атракция заради танцуващата струя вода, която се издига на 6 м височина в музикален съпровод, следващ ритъма на водното шоу. Погледнете дъното на фонтана и там ще откриете календар от времето на прабългарите.

В парка има следи от древността. Сравнете точността на съвременните си електронни часовници с красивия слънчев часовник, монтиран в най-светлата част на парка. От ранновизантийския период е ревизионната кула и старинната чешма с 3 чучура, разкрита при археологически разкопки и допълваща пътешествието във времето.

панорамен поглед към Несебър забележителности
Панорамен изглед към Несебър Стария град забележителности
Аквапарк Несебър

Аквапарк Несебър

Аквапаркът в Несебър е място, което задължително трябва да посетите, ако търсите забавления и много адреналин. Тук се забавляват и малки, и големи, защото има атракции за всички.

Аквапарк Несебър предлага най-голямото в Европа разнообразие от водни пързалки, басейни, реки, трамплини, игри, наситени с емоции от летене, падане, потъване и спасително изплуване. Космическата совалка е най-дългата водна пързалка в България, мултислайд Драгеро е единственият сърф стимулатор. Няма как да минете през всички игри и забавления, така че си отделете поне 2 дни, ако сте решили да опитате всички водни предизвикателства.

Историческо, културно и архитектурно наследство

Ако сте изкушени от миналото, вашето място е Несебър. Това е един от най-старите градове в Европа, основан преди повече от 3200 г. Запазил и до днес останки от различни епохи, Несебър е част от световното културно наследство и е вписан като паметник на културата в златния фонд на ЮНЕСКО. Има интересни забележителности в Несебър, които може да посетите, ако искате да научите повече за историята на града.

Стария Несебър

Старият град представлява архитектурно-исторически резерват. Разположен е на полуостров, вдаден в морето, и е с дължина 850 м и широчина 350 м. Разходката ви в този величествен стар град е сред останки от крепостни стени, строени най-напред от траките през VІІІ век пр. Хр. и достроявани от римляните. Древното име на Несебър е Месембрия Понтика.

Несебър Стария град забележителности - Вятърната мелница
Археологически музей Несебър

Археологически музей - Несебър

Археологическият музей в Несебър е основан през 1956 г. и тук се намира експозицията „Несебър през вековете“, която пази експонати от Месемврия и Средновековието.

Храмът „Св. София“

Известен е още като „Старата митрополия“ и е построен след 451 г. Свързва се със стария исторически градски център. Изграден е като трикорабна базилика, изписана със стенописи от вътрешната страна, а подът е покрит с мозайка от малки разноцветни камъчета.

Сградата е разрушавана, ограбвана и възстановявана през вековете, а сегашния си вид придобива в началото на IX век.

храм Света София в Несебър

Забележителности около Несебър

Морска градина Бургас

Морска градина - Бургас

Само на 35 км от Несебър е Бургас с известната си морскaта грaдина. Това е уникално място на площ от 600 дка, разположено непосредствено над централния плаж. Строежът на това историческо съоръжение започва преди повече от 110 г. – през далечната 1910 г. В миналото тук е имало Градски цветарник с екзотични тропически растения. В Морската градина е построен първият мост, а по-късно и морското казино. В днешно време са достроени летен театър, пантеон на загиналите във войните герои, има изложени бюстове и барелефи на известни личности, както и паметник на моряка.

Морската градина е обявена за паметник на парковото изкуство заради уникалните растителни видове, които се отглеждат в старата ѝ част.

Музей на солта в Поморие

Само на 19 км от Несебър се намира град Поморие с единствения в България и цяла Източна Европа музей на солта.

Музеят е открит през 2002 г. и е изключително интересен, защото разкрива автентична технология за добиване на сол чрез изпарение на морската вода под въздействието на слънчевите лъчи. Тук има не просто експозиция на предмети, свързани с добива на сол, но и действащи солници на площ от 20 дка. Солниците разкриват тайните в технологичните процеси за добив на сол.

В солницата можете да се запознаете с хората, които се занимават с добива на сол в реалния живот.

Солници Поморие

Несебър

Несебър е един от най-известните и романтични български морски градове в Южното Черноморие.
Условно градът се разделя на нов и стар град, като Старият Несебър пази архитектурните и културни следи от миналото.

Старият град е разположен на полуостров, свързан със сушата чрез провлак, дълъг около 400 м. От двете му страни има подводни и надводни скали и се простират малки заливи.

Старият Несебър е основан преди 3 хилядолетия, в края на бронзовата ера, и е един от най-старите европейски градове, който ревниво пази останки от минали епохи.

Първите му жители са траките, а през IV в. пр.н.е. тук се заселват гърци, а градът се преименува в Месамбрия. Развитието на селището е бурно поради благоприятните климатични условия и географско разположение – има удобни пристанища, кипи строителство на домове, храмове, работилници, дори театър.

Интересен факт е, че известният гръцки баснописец Езоп се е родил на тези земи и се предполага, че има тракийски корени.

През 72 в. пр.н.е. градът е завзет от римляните и става част от Римската империя.

Градът става част от българската държава през 812 г., когато хан Крум го завладява и тук се заселват българи и славяни.
Следват османски период, Възраждане и така градът остава да съществува до днешно време като важен търговски и културен център по Черноморието.

Несебър съхранява културното си наследство в 5 музейни експозиции. В миналото тук е имало 42 църкви, но в момента действаща е само 1. Провлакът, свързващ стария и новия град, е с дължина около 400 м, по средата на който има мелница.

Архитектурно-историческият резерват Старият Несебър е 7-мият от 100-те национални туристически обекта в България.

На север от Несебър се намира известният със забавленията си и вълнуващ нощен живот курорт Слънчев бряг, а на юг, само на 32 км, е големият областен град Бургас.

Климатът в Несебър е средиземноморски, със средни летни температури на въздуха 28-30°C, а морската вода варира от 20 до 26°C. Има два плажа – северен и южен, които се отличават със ситния си и златист пясък, а наклонът на морското дъно е малък, което дава комфорт и безопасност на плажуващите и го прави особено привлекателен за семейства с деца.

Плажната ивица на община Несебър заема площ от 1517 дка и това формира капацитет от почти 140 000 плажни места.

Населението в днешен Несебър, заедно със Слънчев бряг, е почти 15000 жители, което го определя като третия по населеност град на Българското Черноморие след Варна и Бургас. Водещ отрасъл в града и община Несебър е туризмът с наличието на 730 хотела и близо 3000 частни квартири. Развива се и земеделие.

Резервирайте директно през сайта с гарантирано най-добра цена!

Луксозен хотел на първа линия (30 м от морето), златист пясък и чиста вода. Безплатно получавате: